Nieuwe inzichten van Kevin op DrupalCon Amsterdam

Onze developers Kevin, Jeroen en Wouter gingen naar DrupalCon Amsterdam een ideale gelegenheid om de laatste nieuwtjes te ontdekken binnen de Drupal wereld en een zicht te krijgen wat Drupal voor ons in petto heeft in de toekomst. 
DrupalCon

Eind Oktober was het weer zo ver. Het Drupal event van het jaar: Drupalcon. Dit jaar was de "place to be" Amsterdam. We gingen met 3 enthousiastelingen van Corecrew ons een week lang verdiepen in alles wat met Drupal te maken heeft. Hieronder volgt een samenvatting van onze indrukken en de meest interessante dingen die we die week te weten gekomen zijn.

overlay-white overlay-black

What's Next for the Layout Initiative

In deze sessie werd de Layout Builder voorgesteld, een tool in Drupal die de gebruiker toelaat om de blokken in hun website te beheren. Momenteel wordt dit in onze websites nog door de developer gedaan en heeft de eigenaar weinig mogelijkheden om de layout van zijn website aan te passen.

Een standaard Drupal project gebruikt namelijk de block-layout en deze bevat alle blokken, van het logo en het menu bovenaan tot de content in de footer van de website. Een niet-ervaren gebruiker zou via deze tool dus zijn hele website overhoop kunnen halen. Daarom bieden wij een tussen-oplossing met de Paragraphs module, waarbij de gebruiker toch per pagina zeggenschap heeft over de layout van het content-gedeelte van hun website.
Ik ging dus met veel interesse luisteren naar deze sessie, hopend dat we onze gebruikers met deze tool meer zeggenschap zouden kunnen geven over de layout van hun website.

De Layout Builder module lijdt echter aan dezelfde kwaaltjes als de Block module, er wordt nog niet voldoende restrictie opgelegd over welke blokken en regio's er aangepast kunnen worden, waardoor er te veel mogelijkheden zijn voor een gewone gebruiker. Er wordt wel al gewerkt aan een 'Layout Builder Restrictions' submodule, maar zolang deze niet op punt staat is de Layout Builder voor ons toekomstmuziek. Zeker interessant om in de gaten te houden, iets dat we in de toekomst hopen te kunnen gebruiken, maar nog niet vandaag.

overlay-white overlay-black

Quick wins for an accessible website

Ik ging naar deze sessie met zeer lage verwachtingen. Drupal-websites zijn over het algemeen al zeer accessible out-of-the-box en bovendien gingen wij in 2019 al met enkele developers naar een accessibility opleiding van Feweb. De titel van de sessie 'quick wins' kon twee dingen betekenen: ofwel krijgen we een lijst van oplossingen die wij al lang toepassen, dingen die voor een ervaren webbouwer bijna vanzelfsprekend zijn; ofwel krijgen we effectief kleine aanpassingen die we niet standaard meekrijgen in Drupal en die echt een verschil maken.

Het bleek een combinatie van beide te zijn.
Na een korte intro die nog maar eens het belang van accessibility aankaartte, kregen we verschillende toepassingen te zien die ons enerzijds vertelden dat we goed bezig zijn - opties die wij reeds toepassen - en anderzijds aanpassingen bieden om onze websites nog toegankelijker te maken. 

Er waren zeker genoeg van deze laatste om mij het gevoel te geven dat we onze websites nu nog meer accessible kunnen maken. Meer nog, het eerste wat ik deed wanneer we terug op kantoor waren na Drupalcon, was ons installatie-profiel aanpassen met enkele van deze quick wins.

overlay-white overlay-black

SVGs in Drupal Frontend

SVG's zijn een afbeelding-type dat ik lange tijd genegeerd heb vanwege het gebrek aan support in oudere browsers. SVGs zijn vooral grafische beelden, denk aan icoontjes, logo's, pijltjes, infographics, ... Het wordt dus niet gebruikt voor een foto of sfeerbeeld, maar enkel voor informatieve beelden.

SVGs hebben twee grote voordelen ten opzichte van gewone afbeelding-types (zoals PNG en JPG). Dat is dat ze veel kleiner zijn qua bestandsgrootte (makkelijk tien tot honderd keer kleiner dan een PNG van hetzelfde beeld) en ze zijn ook oneindig schaalbaar. Oneindig schaalbaar wilt zeggen dat je een SVG op een high-def 4K beeldscherm kan tonen, zonder kwaliteit te verliezen en toch de zeer kleine bestandsgrootte te bewaren.

Deze sessie toonde echter nog een ander voordeel van een SVG. Dat is dat alle onderdelen van het beeld afzonderlijk aanpasbaar zijn, rechtstreeks in de browser. Zo kan je bijvoorbeeld in een afbeelding van een klok de wijzers afzonderlijk laten draaien in een animatie, of de kleuren van een T-shirt in je webshop laten aanpassen met een keuzeveld door de eindgebruiker.

De opties zijn bijna oneindig en in de meeste gevallen veel meer dan wat een gewone gebruiker nodig heeft in zijn website. Maar het gebrek aan support is al lang verleden tijd en de gebruiker de mogelijkheid geven om via de backend van Drupal een afbeelding in de frontend aan te passen - zonder te moeten prutsen in photoshop - is iets dat ik hoop snel te mogen toepassen.

overlay-white overlay-black