Nieuwe inzichten op DrupalCon Amsterdam

Onze developers Kevin, Jeroen en Wouter gingen naar DrupalCon Amsterdam. Een ideale gelegenheid om de laatste nieuwtjes te ontdekken binnen de Drupal wereld en een zicht te krijgen wat Drupal voor ons in petto heeft in de toekomst. 
DrupalCon 2019 Amsterdam

Eind Oktober was het weer zo ver. Het Drupal event van het jaar: Drupalcon. Dit jaar was de "place to be" Amsterdam. We gingen met 3 enthousiastelingen van Corecrew ons een week lang verdiepen in alles wat met Drupal te maken heeft. Hieronder volgt een samenvatting van onze indrukken en de meest interessante dingen die we die week te weten gekomen zijn.

overlay-white overlay-black

Keynote

Een van de dingen waar het meest naar uitgekeken werd was de keynote van Dries Buytaert, de "founding father" van Drupal. Met als belangrijkste talking point natuurlijk het nieuws over Drupal 9.

De keynote begon onmiddellijk met goed nieuws. De update van Drupal 8 naar Drupal 9 zou een pak vlotter moeten verlopen dan de update van Drupal 7 naar Drupal 8. Het idee is dat de update bijna even eenvoudig zou moeten zijn als een  “minor” update (Van Drupal 8.6 naar 8.7 bijvoorbeeld). Natuurlijk moeten we ook rekening houden met custom implementaties in projecten maar er zal normaal geen volledige rebuild nodig zijn.

Dries Buytaert
overlay-white overlay-black
Drupal Compatibiliteit

Upgrade Drupal 9

Voor projecten die nu nog Drupal 7 gebouwd zijn is er dus niet echt een reden om te wachten op Drupal 9. Het is beter om nu al de update te doen naar Drupal 8 en dan, als Drupal 9 beschikbaar is, daarop over te stappen. De release van Drupal 9.0 staat trouwens voorlopig gepland voor 3 juni 2020. Met daarna (zoals nu ook bij Drupal 8 het geval is) elke 6 maand een “minor” release (Drupal 9.1, 9.2... ).

De beschikbaarheid van modules voor Drupal 9 zou bij release ook veel beter moeten zijn dan bij de release van Drupal 8. 45.5% van de modules in nu al klaar voor Drupal 9 en 36.8% van de modules vereist een update van minder dan 5 regels code.

overlay-white overlay-black

Nieuwe mogelijkheden

Verder werden er nog een aantal nieuwigheden aangekondigd. Een van die zaken is een nieuwe backend interface. De nieuwe interface krijgt de naam “Claro”. Het doel van deze nieuwe interface is om Drupal een frissere “Look & feel” te geven die meer aansluit bij een modern CMS. Naast de visuele aanpassingen zullen er ook aantal usability verbetering toegevoegd worden om het gebruiksgemak voor administrators te verhogen.

Claro interface
overlay-white overlay-black

Auto update

Een andere nieuwe feature wordt een “Auto update” functie. Dit moet het mogelijk maken om Drupal en modules met één klik op de knop te updaten. Hiervoor worden momenteel al stappen gezet in Drupal 8 maar helaas werkt dit nog niet volledig met externe modules en is er nog wat werk aan de winkel om dit mogelijk te maken voor updates waar ook database aanpassingen aan verbonden zijn. Maar we blijven deze interessante feature zeker verder opvolgen!

Voor de geïnteresseerden is de volledige keynote ook online te bekijken - in de video hiernaast.

overlay-white overlay-black

Naast de “Driesnote” waren er natuurlijk ook nog tal van andere interessante sessie waar we veel opgestoken hebben. Zaken zoals ‘“Linux Server Deep Dives” en ”QUIC and HTTP/3” die meer DevOps & hosting gerelateerd waren tot Backend en Frontend zaken zoals  Dive deep into Drupal 8 Render API  & “Component Based Development in Drupal 8 with Pattern Lab”.

In een volgende inzicht lees je er mee over.

overlay-white overlay-black