Nieuwe inzichten van Wouter op DrupalCon Amsterdam

Onze developers Kevin, Jeroen en Wouter gingen naar DrupalCon Amsterdam een ideale gelegenheid om de laatste nieuwtjes te ontdekken binnen de Drupal wereld en een zicht te krijgen wat Drupal voor ons in petto heeft in de toekomst. 
DrupalCon

Eind Oktober was het weer zo ver. Het Drupal event van het jaar: Drupalcon. Dit jaar was de "place to be" Amsterdam. We gingen met 3 enthousiastelingen van Corecrew ons een week lang verdiepen in alles wat met Drupal te maken heeft. Hieronder volgt een samenvatting van onze indrukken en de meest interessante dingen die we die week te weten gekomen zijn.

overlay-white overlay-black

Dream Migrations and Imports : Feeds UI + Migrate Engine

Ik ging naar deze presentatie met een open mindset, bij Corecrew krijgen we regelmatig te maken met het overzetten van inhoud vanuit een oude site naar een nieuwe site. Enerzijds was ik verrast wat feeds UI allemaal kon anderzijds bleef ik op mijn honger zitten aangezien de feeds UI in combinatie niet standaard werkt met een meertalige site. Dit kan je wel doen met wat custom code maar wat is de point dan? 

Het 2e deel van de presentatie was goede opfrissing van wat er allemaal mogelijk is met configuration management. Hierin neem ik mee dat er modules bestaan die het mogelijk maken om config te negeren of te alteren bij import. Wat een zege kan zijn voor sommige toepassingen (bv. multisite, webform, ..) maar anderzijds ook een bron kan zijn van zaken die mislopen. 

overlay-white overlay-black

Caching in Drupal 8 has evolved: Tips on how to improve your code 

Deze sessie werd gegeven door onze landgenoot Kristiaan Van den Eynde, hij is tevens de maintainer van de group contrib module. Hij maakte een mooie uiteenzetting van de verschillende lagen cache die Drupal rijk is. Ook stelde hij zeer kort een aantal best practices voor die zeker en vast zullen verwerkt worden in onze toekomstige projecten.

Als laatste liet hij zien hoe hij een oplossing ontwikkelde voor een caching probleem binnen zijn group contrib module. Uiteindelijk kwam het erop neer dat hij de volledige core caching herschreef, zijn (enorm grote) patch staat momenteel in review en we hopen dat zijn oplossing binnenkort in de core komt. 

overlay-white overlay-black

Scaling up and accelerating Drupal 8 with NoSQL

Een interessante sessie die het aanbod van allerhande no-SQL toepassing omvatte voor de optimalisatie van performantie en laadsnelheden. Dit alles lijkt op het eerste zicht zeer eenvoudig te kunnen door het opzetten van een aantal programma’s (bv. mongodb) en het installeren van een contrib module in de Drupal. 
Een eenvoudig voorbeeld dat werd gegeven is de kracht van het werkschijven de watchdog (drupal logs) naar een extern systeem i.p.v. naar de Drupal database. Dit zorgt ervoor dat de database minder belast wordt. 

We kijken alvast met een tevreden gevoel en een hoofd vol nieuwe ideeën terug op deze Drupalcon. We kunnen concluderen dat er in de komende jaren nog heel wat staat te gebeuren op Drupal vlak en dat de positie Drupal als CMS systeem en framework enkel maar aan het groeien is. We kijken naar reikhalzend uit naar de release van Drupal 9 en naar Drupal 2020!

overlay-white overlay-black