Welke type apps bestaan er?
Veel klanten komen naar ons met de vraag om een mobile app te ontwikkelen. Maar dit is niet altijd voor elk bedrijf (met hun eigen doelstellingen en type producten of services) de best passende keuze. Tijdens een kennismakingsgesprek komen we er dan soms achter dat een ander type applicatie beter aansluit bij hun digitale wensen.
Om even een goed beeld te schetsen - deze type applicaties kan je tegenwoordig laten ontwikkelen:
Native app
Een mobile application, of native app, is een applicatie die op een smartphone zelf wordt geïnstalleerd. Deze type app downloadt een gebruiker via de App Store of Google Play en kan nadien geopend en gebruikt worden via deze smartphone. Omdat veel vaste grafische elementen, zoals de afbeeldingen en navigatiestructuur, al geïnstalleerd zijn op de smartphone, vergt dit niet veel laadtijd. Wat uiteraard bevorderlijk is voor de gebruikerservaring! :-)
Voordelen:
- Een mobile app kan gebruik maken van de faciliteiten van de smartphone waarop die geïnstalleerd is. Denk maar aan de camera, GPS, meldingen….
- Je kan gebruik maken van push-berichten.
- Omdat een mobile app al gedownload is, hoeft deze app amper opnieuw in te laden en hebben ze dus een knappe laadtijd. Offline functionaliteiten kunnen gebruikt worden zonder wifi of 4G.
- Dankzij moderne crossplatform frameworks als Flutter kan je met 1 ontwikkeling toch een native app op iOS & Android uitrollen. Flutter kan je trouwens in principe ook op het web draaien!
Nadelen:
- De apps zijn afhankelijk van de app stores: zij bepalen namelijk of een app goedgekeurd wordt of niet. Updates moeten ook worden goedgekeurd door app stores en ook de verdienmodellen en “in app purchases” kunnen hier een rol spelen: in principe dien je een deel van de winst af te staan aan Google of Apple.
- Het kan een werkje zijn om de apps tot bij de gebruiker te krijgen: ze moeten namelijk eerst naar de desbetreffende app store, de app vinden én deze nadien nog downloaden.

Web application
Web applications zijn in principe websites waarin de gebruiker interacties voert met de inhoud, en waarbij de inhoud hierdoor verandert. Bijvoorbeeld: de webapplication van Google biedt je de mogelijkheid een zoekmachine te gebruiken of je mailbox te checken
Voordelen:
- Web applications zijn voor iedereen met een toestel (laptop of smartphone) en internet via zoekmachines te vinden. Het bereik is daarom heel wat groter dan een native app.
- Deze applicaties hoeven niet eerst gedownload worden om te kunnen gebruiken. Ook hoeft de gebruiker de app niet te updaten om wijzigingen te ervaren, wat bij apps vaak wel het geval is.
Nadelen:
- Als gebruiker heb je altijd internet nodig om een de webapplication te gebruiken.
- Een webapplication moet altijd eerst laden via internet. Een native app is daarentegen al op voorhand gedownload op het apparaat, waardoor het minder data hoeft te laden en dus sneller werkt.
- Integraties met het toestel (zoals de GPS op locatie) zijn mogelijk, maar beperkter door veel verschillen in ondersteuning (afhankelijk van de iOS- of Android versie van de smartphone of tablet).
Hybrid application
Hybride apps zijn applicaties die gebouwd worden met webtechnologie en verpakt worden met een native omhulsel. De basiscode is hetzelfde voor verschillende platformen, enkel het omhulsel of wrapper verschilt om deze compatibel te maken met het gewenste platform.
Voordelen:
- Omdat er maar één app moet ontwikkeld worden voor verschillende besturingssystemen, zijn de kosten automatisch lager dan voor een native app.
- Een hybride app kan op verschillende besturingssystemen gebruikt worden, wat voor een groter bereik zorgt.
- Dergelijke type apps passen zich makkelijk aan het apparaat in kwestie aan.
Nadelen:
- Elke medaille heeft zijn keerzijde! Hybride apps zijn dan wel snel ontwikkeld, de gebruikerservaring is niet optimaal. Gezien een hybride app geen gebruik maakt van de native interface, wordt deze soms als traag en schokkerig ervaren.
- Complexe integraties met native functionaliteiten (zoals GPS of camera) een stuk moeilijker om te ontwikkelen, en kosten al snel evenveel of meer als hun native alternatief.

Waar moet je rekening mee houden?
Begint de keuzestress al te kriebelen? We snappen het. Om een goede beslissing te maken moet je bij enkele belangrijke vragen stilstaan. Jouw applicatie moet onder andere een specifiek doel dienen, de juiste doelgroep kunnen bereiken en bovenal gebruiksvriendelijk zijn voor mobiele apparaten.
Heeft je app nood aan de functionaliteiten van een smartphone?
Een native application kan gebruik maken van de functionaliteiten van een smartphone. Wil je dat de applicatie een product of een QR-code kan scannen? Of wil je andere hardware gebruiken? Een gebruiker is altijd meer geneigd om toestemming te geven aan applications dan aan websites.
Heeft je app nood aan internetverbinding?
In tegenstelling tot een native app, heeft een web application een beperkte opslagruimte waardoor er vaker nood is aan internetverbinding. Heeft de doelgroep die je wilt bereiken niet altijd die verbinding? Dan is een web application een minder voor de hand liggende keuze.
Wil je push-berichten kunnen versturen?
Via een mobile application is het een kwestie van eenmalige toestemming te vragen om push-berichten te versturen op gezette tijden of zodra je nieuws te vermelden hebt. Je kan gebruikers er dus regelmatig aan herinneren om gebruik te maken van de app en met hen nieuwe updates delen! Er bestaan dus meer mogelijkheden om de gebruiker zijn aandacht er bij te houden.
Opgelet: de tech-savvy lezers zullen misschien denken: push notifications kunnen ook dankzij Progressive Web Apps. Klopt! Maar dit wordt niet ondersteund door iOS, dus hiermee valt een groot deel van je publiek uit de boot.
Hoe vaak moet er gebruik worden gemaakt van je app?
Als je doelgroep slechts een keer per maand een handeling moet uitvoeren, dan is het niet zo’n goed idee om te kiezen voor een native app. Dit kan namelijk prima opgevangen worden met een webapplicatie of zelfs een website! Maar hoe hoger de frequentie van gebruik, hoe relevanter en interessanter het is om te kiezen voor een native app.
Als er nood is aan offline data is een mobile app ook een handig gegeven, al kan het tegenwoordig ook opgevangen worden met een web application. Deze methode is weliswaar wat omslachtiger.
Een app, ongeacht welk type, kan een grote meerwaarde betekenen voor jouw klanten en daarom ook jouw bedrijf. Toch is het belangrijk om goed stil te staan bij de meerwaarde die deze app zal bieden aan jouw klanten én daarbij de vraag te stellen waar je idealiter in investeert. We maken deze denkoefening graag samen met je!