Lancering Safeonweb.be

Ongeveer 9 procent van de Belgische internetgebruikers raakte al eens geld kwijt door internetfraude. Herken jij verdachte berichten op tijd?
Campagnebeeld Safeonweb

Ongeveer 9 procent van de Belgische internetgebruikers raakte al eens geld kwijt door internetfraude. Dat bleek uit cijfers van Eurostat uit 2015. België zat daarbij ver boven het Europese gemiddelde van 2 procent. Daarom lanceerde Corecrew samen met het Centrum voor Cybersecurity Belgium een nieuwe campagne om internetgebruikers in te lichten over de gevaren van het internet.

De vraag 'Herken jij verdachte berichten op tijd?' staat in deze campagne en website centraal. De organisatie wil internetgebruikers op die manier tonen hoe ze een verdacht bericht kunnen herkennen. 

overlay-white overlay-black

Herken jij verdachte berichten op tijd?

Wie een verdachte e-mail ontvangt, mag die voortaan doorsturen naar het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de overheid: verdacht@safeonweb.be. Het CCB zal de zogenaamde phishingmails - waarmee oplichters persoonlijke gegevens proberen los te weken - onderzoeken. De originele mail mag u vervolgens uit uw inbox verwijderen. Deze maand wordt een grote campagne gelanceerd om iedereen te leren hoe je phishingmails herkent. "De berichten gaan bij ons door een detectiesysteem", klinkt het. "Als dat een verdachte link opspoort, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de belangrijkste browsers."

overlay-white overlay-black
Safeonweb.be Logo

Doe de test

Dagelijks worden mensen het slachtoffer van phishing, verdachte berichten waarbij een oplichter gevoelige informatie probeert los te peuteren.

Via een test op de website kunnen mensen aan de hand van verschillende scenario's te weten komen of ze een verdacht bericht zouden herkennen tussen andere berichten. Er is ook een nieuw e-mailadres (verdacht@safeonweb.be) voor het melden van verdachte berichten. 

Ben jij al 100% phishing proof? Doe de test op safeonweb.be

overlay-white overlay-black