Drupal 9

"The big deal about Drupal 9 is... that it shouldn't be a big deal."

Drupal 7 en Drupal 8 gaan in november 2021 hun End Of Life tegemoet. Maar wat betekent dit voor jouw Drupal website? Zorg je meteen voor de upgrade naar Drupal 9? Of maak je een tussenstap met een eerste upgrade naar Drupal 8? We vertellen er je graag meer over.
Team

Wat is Drupal?

Drupal is een geliefd Content Management System, of kortweg CMS, om websites te ontwikkelen en te onderhouden. Je beheert eenvoudig je eigen content, menustructuren, foto’s, video’s… Dankzij Drupal is dit een koud kunstje. Omdat zij een eigen security team hebben, dat zich continu bezig houdt met reguliere security updates, is Drupal op en top veilig én up-to-date. De bestaande Drupal community bevat daarbovenop talloze developers, designers en strategen die actief helpen modules te ontwikkelen en deze beschikbaar te stellen aan alle gebruikers.

Deze Belgische krachtpatser bestaat al enkele jaren en heeft zicht ontpopt tot één van de meest betrouwbare en geliefde technologie om websites en digitale platformen mee te bouwen.

overlay-white overlay-black

Update naar Drupal 9

Updates zijn er tegenwoordig overal. Denk maar aan je smartphone, je laptop, zelfs je auto of je favoriete game. Voor websites is het niet anders. Meestal gebeuren deze updates automatisch: je geeft als gebruiker je toestemming en de update wordt gedownload en geïnstalleerd. Maar soms is er een major upgrade, een volledig nieuwe versie, beschikbaar die niet zomaar automatisch kan plaatsvinden. Dat is ook het geval voor Drupal 9. Deze versie is een serieuze stap omhoog qua veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van je oude Drupal 8 website.

overlay-white overlay-black

Dit moet je weten:

Vlotte upgrade

In het verleden was overschakelen van de ene Drupal versie naar de ander een heuse klus. Je kon bijna net zo goed kiezen om een nieuwe website te bouwen. Met Drupal 9 is dit niet langer het geval. Drupal 9 is opgezet om de overschakeling van 8 naar 9 zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Heb je hulp nodig bij de overdracht? Geef ons een belletje. Voor onze bestaande klanten valt deze upgrade binnen het onderhoudscontract.

Security

Tijdig overschakelen is belangrijk! Nu de community zich zal focussen op deze nieuwe versie, zullen de oudere Drupal 7 en 8 versies na een tijd niet meer ondersteund worden doordat hun End Of Life dichterbij komt. Websites met deze verouderde versies zullen wel blijven werken, maar zullen vanaf november 2021 (voor Drupal 8) geen security updates meer krijgen waardoor je website niet langer de beveiliging krijgt wat het nodig heeft.

Timing

Toch is het belangrijk niet zomaar en klakkeloos over te schakelen. Drupal maakt namelijk gebruik van honderden modules en al deze modules moeten aangepast worden om compatibel te zijn met de nieuwste versie. We moeten dus eerst nakijken of alle modules in jouw site klaar zijn, alvorens we een complete en zorgeloze overschakeling kunnen maken.

overlay-white overlay-black

Wat doe ik met mijn Drupal website?

Drupal 7

Na november 2022 wordt Drupal 7 niet langer ondersteund en is je website dus vatbaarder voor bugs en andere beveiligingsproblemen. Je hebt dus nog even de tijd maar het is belangrijk om even stil te staan bij de vraag of je nog tevreden bent van je huidige website en of je nog grote ontwikkelingen wilt uitvoeren. 

Besluit je rechtstreeks van je Drupal 7 te migreren naar de Drupal 9 versie, dan sta je voor een grotere uitdaging. De overgang van Drupal 7 naar 9 is een complexere en langere transitie. 

Drupal 8

Drupal 9 is eigenlijk de geoptimaliseerde versie van Drupal 8. De overgang van Drupal 8 naar 9 verloopt daarom een pak efficiënter en moeitelozer dan een overgang van Drupal 7 naar 9. 

Is je website nog gebouwd in Drupal 7? Maak dan eerst de overgang naar Drupal 8. 

overlay-white overlay-black

Drupal 9 voor nieuwe websites

Kunnen nieuwe websites dan wel meteen in Drupal gebouwd worden? Ook hier stellen we de vraag wat de gewenste functionaliteiten van je website zijn en of we deze kunnen voorzien met de huidige Drupal 9 ready modules. Als dit niet het geval is, dan kiezen we er liever voor om je website te laten bouwen met Drupal 8. De overstap van Drupal 8 naar Drupal 9 is namelijk klein omdat de basis grotendeels hetzelfde blijft. Het is daarom geen grote moeilijkheid om uiteindelijk de update door te voeren.

Drupal 9
overlay-white overlay-black

Conclusie

Zoals de Drupal oprichter Dries Buytaert zei: "The big deal about Drupal 9 is...that it shouldn't be a big deal." Ofwel: “het belangrijkste aan Drupal 9 is, dat het niet zo belangrijk is.”. Een kleine stap om over te schakelen maar een grote sprong vooruit qua technische mogelijkheden voor je website!

overlay-white overlay-black