Development & integraties

Mobiele applicaties

Er bestaan vandaag een aantal verschillende manieren en aanpakken voor het ontwikkelen van een mobiele applicatie. Elk hebben ze hun voor- en nadelen op vlak van ontwikkeling, onderhoud & gebruik.

Corecrew stelt hieronder de verschillende mogelijkheden en opties voor.

 

overlay-white overlay-black

Native applicatie

Dit is de oudste en meest robuuste manier voor het ontwikkelen van mobiele applicaties. Als je op deze manier werkt wordt er een applicatie per besturingssysteem (iOS, Android, Windows Phone) ontwikkeld en dit in de aangeraden programmeertaal van dat besturingssysteem. Nadeel hiervan is de relatief hoge kostprijs aan ontwikkeling en onderhoud van de applicatie. Als er updates of aanpassingen moeten gebeuren moet dit ook voor de verschillende besturingssystemen worden telkens apart geïmplementeerd worden.

Het voordeel van native ontwikkelen is dat alle functionaliteiten van het toestel kunnen aangesproken worden, bv. fingerprint/face id, camera, nfc, contacten, bluetooth, notificaties, etc.  Dit kan bij de andere opties ook maar dit hangt sterk af van het toestel en de gekozen webbrowser. 

Daarnaast zal de applicatie zal ook in een app store aanwezig zijn zodat de gebruiker deze kan downloaden.

Webapplicaties
overlay-white overlay-black
Webapplicaties

App builder

Een tweede manier om apps te ontwikkelen is een gebruik maken van een “App builder”. De applicatie wordt ontwikkeld in een library die op het einde van rit een applicatie kan uitrollen voor de verschillende besturingssystemen (iOS, Android, Windows Phone, ..). Vandaag bestaan hier een hele reeks libraries voor, de meest gebruikte is React Native

Het grote nadeel van meerdere malen ontwikkelen zoals bij een native app is hierdoor opgevangen. Al leert onze ervaring dat deze manier ook zijn limitaties heeft, zo kunnen veel van de native functionaliteiten van het toestel gebruikt worden maar niet alle. Zo moet in vele gevallen voor dat onderdeel per besturingssysteem aparte ontwikkeling gebeuren. Ook het ontwikkelen van een API om de data weg te schrijven moet bij deze manier gebeuren.

Daarnaast zal de applicatie zal ook in een app store aanwezig zijn zodat de gebruiker deze kan downloaden.

overlay-white overlay-black

Progressive Web App - PWA

Een web app is in een applicatie die binnen de webbrowser (Chrome, Safari, ..) draait op een toestel. Zo hoeft de gebruiker de applicatie niet te downloaden uit een app store, hij surft naar een bepaalde url die hij indien gewenst kan pinnen op het startscherm van zijn toestel.  

Via deze manier kan een applicatie ontwikkeld worden in dezelfde technologie als de website, je kan het vergelijken met een deel van de website dat volledig responsive wordt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de app op verschillende soorten toestellen (bv. tablet) gebruiksvriendelijk zal werken zonder enorm veel extra ontwikkeling. Bij de andere manieren zal hiervoor een aparte app voor gemaakt worden weliswaar met dezelfde basis. 

Een nadeel bij het maken van een webapp ten opzichte van een app builder of native app is dat een deel van de native functionaliteiten van het toestel niet of in beperkte mate kunnen gebruikt worden. Dit is afhankelijk van het besturingssysteem en de webbrowser die de gebruiker gebruikt. Maar de laatste jaren worden meer en meer van deze functionaliteiten beschikbaar in de webbrowser. Zo is het nu bv. al mogelijk om op een zeer eenvoudige manier de camera aan te spreken. 

Bij in web app kunnen een zeer groot deel van de native functionaliteiten aangesproken worden door gebruik te maken van verschillende javascript libraries. Dit is echter niet mogelijk voor alles aangezien veel afhangt van het type toestel en de gekozen webbrowser. 

overlay-white overlay-black

Bekijk gerelateerde cases

overlay-white overlay-black